Az első az utolsó ellen

Február 2-án, pénteken három összecsapással folytatódik a férfi kézilabda NB.I/B sorozata. Az ÓAM – Ózdi KC gárdája egyhónapos felkészülés után 3-án, szombaton lép pályára a Marosiban. 18,00 órától a listavezető Győri ETO együttesét látjuk vendégül.

A dunántúli városban nagy hagyományai vannak a kézilabdázásnak. A Győri Audi ETO KC női kézilabdásai nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon ismertek. Öt alkalommal nyerték meg a Bajnokok Ligáját, 17-szer a Magyar Bajnokságot és 15-ször a Magyar Kupát. A férfi csapatnak is több neve volt, jelenleg Győri ETO FKC néven vezetik a másodosztályú bajnokságot.

A férfi együttes is patinás múltra tekinthet vissza: 1986-ban megnyerték az IHF-kupát; 1959-ben kerültek fel a magyar NB.I-be, s egy év megszakítással 2009-ig szerepeltek az első osztályban. Háromszor nyertek bajnokságot (1987, 1989, 1990), s négy alkalommal (1973, 1985, 1986, 1987) emelhették a magasba győztesként a Magyar Kupát.

A két együttes egymás elleni küzdelme hosszú múltra tekint vissza – nyomasztó győri fölénnyel. Az NB. I-ben az utolsó ózdi pontszerzés 1999. február 20-án volt: Ózdi KC – Győri ETO 23– 23. Jakab Zsolt, a kiváló jobbszélsőnk 11 gólt szerzett ezen a mérkőzésen. Azért, hogy ózdi győzelemre találjunk még messzebbre kell lapoznunk az évkönyvekben. 1985. április 6.: Ózdi Kohász – Rába ETO 27 - 23. Ekkor Cseri Péter átlövőnk talált 11 alkalommal a vendégek hálójába. (Le is igazolta a következő év nyarán a győri klub, s ott magyar bajnok lett.)

A jelenlegi bajnoki sorozatban:
2023. szeptember 2.: Győri ETO - ÓAM – Ózdi KC 30 - 19

A tavalyi bajnokságban:
2022. december 10.: Győri ETO - ÓAM – Ózdi KC 36 – 29
2023. május 20.: ÓAM – Ózdi KC - Győri ETO 25 - 31
A két vezetőedző a következőket mondta a találkozó előtt:

Kocsis Csaba (ÓAM – Ózdi KC):
Rögtön egy igen erős ellenféllel találkozunk. Első osztályú csapatokkal játszottak szoros meccseket. Ezentúl igyekszünk saját játékunkban minimalizálni a hibákat a gyors kapott gólok elkerülése céljából. Fontos még a kialakított helyzetek hatékony kihasználása, mert nem ígérkezik belőlük számtalan mennyiség. A védekezésünk hőfoka talán a legmeghatározóbb tényező lesz a mérkőzés alakulásában.

Bencze József (Győri ETO) részére a következő kérdéseket tettem fel:

Remek őszi szezon után van a Győri ETO. Egy vereség és egy döntetlen mellett 13 győzelemmel zárták a bajnokság első felét.
Gondolom, elégedett az eddigi teljesítményükkel?
Elégedettek vagyunk a tabellán elfoglalt helyezésünkkel de edzőként sohasem lehetünk elégedettek. Fájó, de tanulságos 3 pontot vesztettünk az őszi szezonban.

Változott-e a keretük a téli szünetben?
Igen voltak változások. Játékosok távoztak és érkeztek is.

Milyen célokkal vágnak neki a bajnokság második felének ? Sikerülhet-e a 100 százalékos tavaszi szereplés?
Nagyon örülnénk, ha sikerülne. De tudjuk, hogy egyetlen csapatot sem lehet félvállról venni, ha ebbe a hibába esünk akkor biztosan nem sikerülhet.

Mit vár az ózdi mérkőzéstől?
Tisztában vagyunk vele, hogy a hazai csapat tabellán elfoglalt helyezése csalóka, ennél sokkal jobb játékerőt képviselnek.
Ózdon nem könnyű nyerni és egy csapat se mehet biztosra az ózdi katlanban, de úgy gondolom esélyesként érkezünk és a 2 pontot szeretnénk hazavinni Ózdról is.

Szurkolóink közül többen érdeklődtek ifj. Vass Tibor : Szép volt fiúk című könyve iránt. Sporttörténészünk az ózdi férfi kézilabdázás történetéről írt alapos munkája a mérkőzés előtt elérhető lesz a bejáratnál.