Szombaton: szomszédok szemtől szembe

A férfi kézilabda bajnokság egyharmada ment le e múlt hét végén. A 11. forduló mérkőzéseit 3 nap alatt (pénteken, szombaton és vasárnap) rendezik meg. A Marosiban november 19-én, szombaton 18,00 órától a debreceni egyetemista csapat, a DEAC lép pályára az ÓAM-Ózdi KC ellen.

Debrecen és Ózd – a két szomszéd párharca már fél évszázados. A Debreceni Dózsa nyert bajnokságot az NB. I-ben is. 1975-ben a legendás „nagy” Honvéd előtt. (Az akkori csapat kapitánya Süvöltős Mihály volt – a mi utánpótlás játékosunk Süvöltős Máté a távoli rokona.) Abban a Dózsában a nagy sztár Varga Pista volt, aki a Marosi Istvánnal együtt világválogatott is volt. Csak egy érdekesség, abban a bajnoki évben az Ózdi Kohász SE kiesett az NB.I-ből – létszámcsökkentés miatt, s ezt követően négy évig a másodosztályban szerepelt az ózdi csapat. Következő érdekesség a két város kézis történetében, hogy a nyolcvanas évek első felében – kis túlzással – „kézisvándorlás” indult Ózdról a hajdú városba. A férfi csapat tagjai közül a kapus Medgyesssy Sándor (a DEAC jelenlegi edzője), ifjabb Sípos Lajos, Pusztai Csaba, a nők közül Sáfi Márta és Kalocsay Erika folytatta a pályafutását Debrecenben.

A múlt évezred utolsó hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években váltakozó sikerrel vívta csatáit a két város gárdája. Az 1997-98-as bajnokság végén esett ki az első osztályból a Debrecen, az ÓKC az 1999 – 2000-es bajnokság végén követte a második vonalba. Mi azóta nem kerültünk vissza a legjobbak közé, a Debrecen különböző elnevezésekkel 2004-től 2010 nyaráig még volt enbéegyes.

A harmadik évezred küzdelmei a két város csapatai között már „csak” a második vonalban zajlanak. A tavalyi, 2021 – 22-es sorozatban 2021 október 3-án, a 4. fordulóban csapott össze a Marosiban a két csapat. Nem mindennapi izgalmak után megosztoztak a pontokon. Tavaly ősszel a mieink kezdték jobban a meccset (4. perc: 4 – 1), ám a 13. percben már háromgólos vendég előnyt mutatott az eredményjelző (5 – 8). Ezt az előnyt a szünetig meg is tartották a hajdúságiak (14 – 17). A fordulás után 5 perc alatt egyenlítettünk (18 – 18). Ezt követően az ÓKC vezette egy góllal, a DEAC egyenlített – a vége 26 – 26:

A visszavágón az idén február 5-án, a 13. fordulóban Debrecenben nyert az ÓAM-Ózdi KC. Az első félidőben mindkét csapat jól védekezett, a kapusok remekeltek (26. perc: 6 – 6). Aztán a félidő hajrája nekünk sikerült jobban (7 – 10). A második félidő már a kezünkben volt. Az előnyt még növelni is tudtuk, a végén ötgólosra növeltük (17 – 23).

Az Alapszakasz végén a DEAC a 8. helyen végzett. s így az Alsóházban folytatta a kiesés elkerüléséért. Végül a 6. helyen zártak, így a debreceni csapat végzett az utolsó még bennmaradó helyen.

A 2022 – 23-as bajnokság előtt a felkészülés során játszott egymással a két csapat, s mindkétszer a debreceniek nyertek.

A bajnokságban eddig a következő eredményeket érték el:
1. forduló: DEAC - Pick-Szeged U21 31 - 25
2. Eger - DEAC 28 - 22
3. DEAC - Békés 27 - 27
4. DEAC - Ajka 36 - 31
5. Sz.szentmiklós - DEAC 35 - 29
6. DEAC - Balatonfüred 26 - 32
7. Győr - DEAC 42 - 29
8. DEAC - Vecsés 29 - 20
9. Kecskemét - DEAC 31 - 26
10. DEAC - Tata 28 - 27

A hajdúságiak jól kezdték a bajnokságot. Az első 4 fordulóban 5 pontot szereztek, aztán 6 forduló alatt csak négyet. Jelenleg egy hellyel az ÓAM-ÓKC mögött a 11. helyen tanyáznak. Mindkét csapat 9 – 9 pontot gyűjtött. A mieink gólkülönbsége 3 góllal jobb.

A szomszédok csatája előtt kérdeztük a két szakvezetőt is. Mándi Norbert a DEAC szakvezetője kérdéseinkre a következőket válaszolta:

- Mi a véleménye a bajnokság eddigi történéseiről?
- A csapatok névsorát látva azt gondolom már nyáron is látható volt, hogy elég kiegyenlített bajnokság várható az egy csoportos NBI/B-ben. Amint az eddigi eredmények mutatják ez igaz is, ugyanis bármelyik csapat képes bármelyiket legyőzni. Nyilvánvalóan minden győzelemnek nagy jelentősége van a csapatok számára hiszen egy győzelem vagy egy vereség is sokat számít a helyezések szempontjából.

- Hogy értékeli csapata eddig teljesítményét?
- Azt gondolom voltak mérkőzések amivel igenis elégedettek lehetünk a mutatott játékkal. Azt látni kell, mi egy játékban csiszolódó csapat vagyunk ,de nem vagyunk elfogultak magunkkal szemben, sajnos több olyan mérkőzésen is vereséget szenvedtünk amin a győzelem volt az elvárás a csapatomtól. Fontos lenne, ha idegben is át szakadna a gát és végre tudnánk pontokat szerezni, ami elengedhetetlen a céljaink elérése érdekében. A nyáron elkezdett közös munka során azt mondhatjuk jó úton járunk, az út és a cél is közös ezért dolgozunk minden nap.

- Mit vár a szombati meccstől?
- Nem mondok újat azzal, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár csapatomra, több szempont miatt is. Egyrészt a hazai csapat kellemetlen stílusa miatt. Több formációt is képesek alkalmazni, annak megfelelően milyen taktikát szeretnének alkalmazni az adott ellenféllel szemben. Mindenképpen győzni szeretnénk, és ezért mindent meg fogunk tenni.

Vezetőedzőnk, Kocsis Csaba a következőket mondta:

- Igazából nincs is nagyon mit mondani, győzni kell. A héten próbáltam felrázni a csapatot, és a csapat is magát, mert a két hét alatt begyűjtött "negatív élmények" megviseltek minket. Ennek pozitív jelei már látszódtak az edzéseken, meglátjuk mire lesz elég egy igen masszív DEAC ellen.

Tehát szombaton délután 18,00 órakor a Marosiban ÓAM-Ózdi KC - Debreceni EAC.

Előtte 15,30 órától FU20-as utánpótlás bajnoki: ÓAM-ÓKC - Tisza Volán.