Sírból visszahozott pont

Jól kezdtünk, rémálomszerűen folytattuk, majd mesébe illően fejeztük be a meccset.

ÓAM-Ózdi KC - Debreceni EAC 28-28 (13-18)
Ózd, Marosi István Városi Sportcsarnok, 250 néző.
Játékvezetők: Bócz László és Wiedemann Viktor


ÓAM-Ózdi KC: Jónás Bálint - Jancsó Nándor 8; Gyimesi Máté 6; Szepesi Noel 1; Csépányi Gergő; Kovács László; Veres Balázs 5. Csere: Moscoso Péter Carlos – Lestál Martin 2; Tóth Patrik 5; Tóth Márk Patrik 1; Péter Dominik; Molnár Gergő; Bárdos Máté; Ménfői Attila. Edző: Kocsis Csaba.
Debreceni EAC: Boros Tamás - Kiss Axel 2; Balazs Sándor 4; Pethő Ákos 4; István Péter 3; Kiss Roland 1; Illés Tamás György 6. Csere: Maródi Ádám – Hornyák Zoltán, Mucza Norbert 6; Kathi Péter 2; Bíró Ádám; Dobos Balázs; Rédei István; Szolnoki László. Edzők: Mándi Norbert és Medgyessy Sándor.

Kiállítások: 10 – illetve 8 perc
Hétméteresek: 6/5 – illetve 5/3

2022. november 19. (szombat) 19 óra 20 perc – Marosi István Városi Sportcsarnok.
A játékidő: 51 perc 56 másodperc. Kocsis Csaba időt kér. A helyzetünk nem túl rózsás, a pontszerzés szempontjából szinte reménytelen. Az eredményjelzőn az állás: 23 – 27. Másfél perccel korábban a csapatkapitányt, a védekezésben jeleskedő Csépányit a bírók harmadszor küldték ki kétperces kisbüntetésre, s ezzel kizárták a meccs hajrájáról. Az időkérés után az eredményjelző hibája miatt áll még néhány percig a játék. A pauza után az első támadásunk végén Tóth Patrik lövését védi Boros. Üres a kapunk – a 77-es számú Dobos veszi célba. Szerencsénkre néhány centivel mellé ível. Újabb támadásunk lesz rossz – most Pethő ível az üres kapunkra. Ezt Tóth Márk hárítja a hetes vonal magasságában. Majd Jancsó lövését is védi Boros, az ellenfél kapusa. Az 55. perc elején Illés Tamás vált gólra egy büntetőt. Öt perc van hátra, s mínusz öt a különbség (23 - 28). Ráadásul az 55. perc végén Jancsó hetesét védi a kapus. Az 56. perc végén Gyimesi góljával már „csak” -4. A következő percben Tóth Patrik értékesíti a büntetőt (25 – 28). A Debrecen időt kér. A vendégek támadása végén Moscoso fogja a lövést. Az ellentámadás során Bárdos a jobbszélről feladja a labdát „kínaira”. A jókor érkező Veres a levegőben úszva lő a hálóba (26 – 28). Az utolsó előtti perc végén Gyimesi megint a hálóba bombáz – már csak egy a hátrány. Igenám, de már csak 66 másodperc van hátra, s a vendégek kezén vándorol a labda. 25 secundummal a vége előtt Pethő lő – Moscoso véd. Kocsis Csaba időt kér. A támadásunkat 6 másodperccel a vége előtt Jancsó fejezi be – a hálóba lő: 28 - 28.

A hajrá előtt is történtek érdekes dolgok. Röviden összefoglalva: jól kezdtünk, rémálomszerűen folytattuk, majd mesébe illően fejeztük be a meccset.

A feketében játszó vendégek kezdték a meccset – Balázs góljával vezettek is. De erre hárommal válaszoltunk (4. perc: 3 – 1). A 8. percben 5 – 3-ra, a 14. percben 7 – 6-ra vezettünk. A 16. percben vették át a vezetést a hajdúságiak (9-10). A támadásban, illetve védekezésben elkövetett hibákat azonnal büntette a DEAC. Rendezetlen védelmünkkel szemben eredményesek voltak, többször is ziccert lőhettek Jónás kapujára. A 25. percben már 10 – 15 állt a táblán. A félidő utolsó öt percében legalább a különbség nem nőtt, köszönhetően kapusunk jó védéseinek és Gyimesi két góljának köszönhetően (13 – 18).

A szünet után kapust cserélt az ózdi szakvezetés, Moscoso állt a háló elé – rögtön védte is Kathi lövését. Viszont a támadásban elkövetett hibák miatt nem csökkent a különbség. A 34. percben már hat volt közte (15 – 21). Ekkor egy időre „megfogtuk” a vendégeket. Moscoso sorban hárította a próbálkozásaikat. 19 – 22 után négy lövést hárított sorozatban. Lestál két góljával a a 45. percben sikerült is egalizálni (22 - 22). „Miénk a meccs” – gondolták többen is a nézőtéren. Nem lett igazuk. A következő néhány percben csak Jancsó váltott gólra egy hetest, az 50. percben a bírók „kipontozták” Csépányit, s reménytelen helyzetből kezdődött a hajrá – amiről már a fentiekben esett szó.

A PLER-Budapest elleni győzelmét követően vastapssal köszönt el játékosainktól a közönség. A vastaps most sem maradt el. A vége 28 – 28 lett, de a mínusz ötről az utolsó 5 perc alatti kiegyenlítés után jogosan ünnepelte csapatát a közönség.


Kocsis Csaba: Jól kezdesz, vezetsz 5 – 3-ra. Ikszes meccset játszol. Pikk-pakk hiba elől, pikk-pakk hiba hátul, s máris megfordul az állás. Nyilván pihentetni kell az embereinket, mikor a másik félnek van két olyan sora, amely őröl folyamatosan. Előre kell gondolkodnunk, hogy ne nagyon fogyjunk el az 50. percre. Az a baj, hogy sűrűn jönnek a hibák, s máris öt gól van közte. Szünetben azt mondtam a fiúknak, hogy magunkat ástuk el, magunkat akkor ki is tudjuk húzni. Mi kezdjük a félidőt lőjünk egy gólt, s utána daráljunk, daráljunk mi is. Sikerült is visszajöttünk ikszre. Ekkor kaptunk egy vitatható emberhátrányt, s ez nagyon megzavart minket. Megint gyorsan öt lett. Hozzá kell tennem, hogy Tóth Patrikot és Veres Balázst sérülés miatt kellett, hogy lehozzam, hogy a végére legalább még vissza tudjanak állni. Olyan sok támadási variációnk nem nagyon maradt. Maradt a szív, meg az, hogy futni, futni, rájuk menni, meg kockáztatni. Azt gondolom, hogy a megnyitott védekezésünk adott egy mankót. Elképzelhető, hogy a jövőben ezt sűrűbben kell alkalmaznunk. Nyilván ilyenkor már a szerencse is kell a végén, jól szállt be Moscoso is a meccsbe, nem mintha Jónással probléma lett volna az első félidőben. Elöl meg kellett az, hogy kihasználjuk a lehetőségeink egy részét, amit addig elhibáztunk.

Mándi Norbert: Én azt mondtam a srácoknak, félig tele a pohár, félig üres. Lényegében egy megnyert mérkőzésen vesztettünk egy pontot. Nyilván az Ózdnak szerencséje is volt, illetve a mi hibáinkból tudott visszajönni a mérkőzésbe. A második félidő elején belőjük azt a három ziccert, akkor 8 van közte – biztos, hogy nem jönnek vissza. Mi vesztettünk egy pontot, ők nyertek. Nálunk volt egy változás a nyár folyamán, egy épülőfélben lévő csapatom van. Láttam pozitívumokat a játékunkban.

Hajrá ÓAM-Ózdi KC!

Fotó: Miller Barbara